Avoimet ovet luomutiloilla ja lähiruokapäivä

Tuottajien ja kuluttajien kohtaamisia alkusyksyn avoimissa tapahtumissa 

Lämmin alkusyksy on hellinyt maaseudun yleisötapahtumia, joita onkin tässä elo-syyskuun vaihteessa ollut runsaasti. Eikä toki loppua vielä näy, ainakaan tällä Varsinais-Suomessa. Kaksi isointa luomutuottajien ja kuluttajien kohtaamiseen soveltuvaa päivää syksyn aikana ovat ehdottomasti elokuun viimeisenä lauantaina juhlittava Suomen luonnonpäivä, jolloin vietetään myös avoimet ovat luomutiloilla päivää. Toinen vielä tätäkin isompi tapahtuma on Lähiruoka -päivä, joka järjestetään aina syyskuun ensimmäisellä viikolla. Aikaisempina vuosina päivä on ollut aina syyskuun ensimmäisen viikon lauantai, mutta tänä vuonna osa tiloista piti oviaan auki kuluttajille koko viikonlopun eli myös sunnuntaina. 

Molemmat kuunvaihteen viikonloppu tapahtumat ovat valtakunnallisia, ja niihin on tuottajan helppo lähteä mukaan, koska tietonsa saa valtakunnallisille verkkosivustoille maksutta. Valtakunnallisuus myös lisää tunnettavuutta ja moni kuluttaja osaakin etsiä verkkosivustoilta avoinna olevia tiloja hyvin. Tällaiset tapahtumat ovat tuottajille helppo tapa esitellä omaa toimintaansa sekä omia tuotteitansa. On selvää, että osa kuluttajista on vieraantunut siitä, missä ruoka kasvaa ja miten sitä tuotetaan. Toki nämä kuun vaihteen viikonloput näin syksyisin tuppaavat olevan tuottajille myös haasteellisia, koska sadonkorjuun sesonki on yleensä kuumimmillaan juuri tähän aikaan. 

Suomen luonnonpäivä ja avoimet ovet luomutiloilla 

Hanke otti asiakseen kierrellä mukana aistimassa kuluttajien ja tuottajien ajatuksia näistä avoimista päivistä ja elokuun viimeisenä lauantaina jalkauduttiin Lietoon, jossa oli toritapahtuma ja paikalla oli runsaasti kuluttajia, mutta myös useampi Varsinais-Suomalainen alkutuotannon toimija, jolla on luomutuotteita tuotannossa sekä kuluttajamyynnissä. Liedossa keskustelu kävi vilkkaana ja oli ilo huomata, miten ammattimaisesti luomutuottajat esittelivät tuotteitaan kuluttajilla. Omista tuotteistaan oltiin ylpeitä ja osattiin kertoa myös niiden ominaisuuksista ja käyttötarkoituksista. 

Haikut laitumella Nummenpään luomuhiglandtilalla.
Haikut tilalla Nummenpään luomu Highlandtilalla.

Ensimmäisenä poikkesin jutulla Koivunalhon luomutilan väen kanssa. Koivunalhon luomutilalla tuotetaan lupiinia. Lupiini on hyvä proteiinilisä esimerkiksi leivonnassa, kun sillä korvaa osan vaaleista jauhoista. Tilan verkkosivuilta on saatavilla hyvin myös reseptiikkaa lupiinin käyttöön ja ilahduttavaa on, että tuotteet on jalostettu ja pakattu sellaiseen muotoon, että kuluttajan on helppo käyttää tuotetta. Lupiinituotteita on saatavilla tilan omasta verkkokaupasta, mutta myös hyvin isommista ruokakaupoista Varsinais-Suomessa. 

Lupiinien jälkeen suuntasin tutkimaan luomukasviksia Metsärannan puutarhan myyntikojulle. Lisää tilan valikoimasta pääset lukemaan tämän kirjoituksen Lähiruokapäivä -kappaleen alta. 

Ja koska Varsinais-Suomi on iso edelläkävijä erikoiskasviviljelyssä, niin tietenkin myös luomukvinoa ja Rainingon luomutila oli edustettuna tapahtumassa. Tila on kehittänyt tuotteitaan pikkuhiljaa ja suomalaista luomukvinoaa saakin jo todella monesta kaupasta. Ja vinkkinä kaikille pienten lasten vanhemmille, että Rainingon valikoimistaa löytyy myös kvinoamuruja, jotka ainakin kirjoittajan lähipiirissä ovat kelvanneet hyvin pienellä väellä naposteluun. 

Päivän viimeisenä kojuna poikkesin Murtolan hamppufarmin esittelypisteeseen. Murtolan hamppufarmilla on valikoimissa hampputuotteita niin tavanomaisella tuotantosuunnalla tuotettuina, kuin luomunakin. Mikäli hamppu kiinnostaa tuotteena, niin kannattaa poiketa Murtolan hamppufarmin verkkosivuille ja tilata tuotteet kotiin tai napata reseptit talteen. 

Luonnonpäivän sivuille TÄSTÄ.

Lähiruokapäivä – Osta tilalta 

Lähiruokapäivän sivuille TÄSTÄ.

Lähiruokaviikonloppuna Varsinais-Suomesta löytyi neljä avointa luomutilaa. Aloitin päivän Nummenpään luomu Highlandilta Marttilasta, jossa pääsi ihastelemaan karvaisia haikkuja pellolla, lisäksi kahviossa oli tarjolla oman tilan lihasta valmistettuja burgereita. Ensimmäisellä tilalla oli lisäkseni muutama muukin asiakas paikalla, mutta ilokseni sain huomata, miten ihanasti isäntäväki keskusteli vierailijoiden kanssa ja myös että lihalla täytettyjä kylmälaukkuja siirtyi autoihin kuluttajien lähtiessä kotiin. Nummenpään luomu Highlandin tuotteita saakin ostaa monesta Reko -ringistä Varsinais-Suomessa. 

Marttilan jälkeen matka jatkui kohti Lietoa ja Uusitalon tilaa. Kuten yleensäkin Uusitalon tilan avoimissa tapahtumissa, myös lähiruokapäivä kuluttajia ja varsinkin perheitä oli liikkeellä runsaasti. Tilalta löytyi tututusti monenlaista ohjelmaa, josta varmasti nautti koko perhe. Oli polkutraktoreita, rapsuteltavia eläimiä vasikoista vuohiin, kanoja, joita sai syöttää kauralla sekä tietenkin ikuinen hitti, eli traktoriajelu peräkärryillä laiduntavien eläinten joukossa. Uusitalon tilalalta löytyy myös kattava lähiruokapuoti, josta kuluttajien on mahdollista ostaa usean eri tuottajan tuotteita. Varsinais-Suomalaiset luomutuotteet ovat hyvin esillä Uusitalon tilan tilapuodissa, joka on avoinna aina sunnuntaisin klo:11:00-15:00. Tilapuodin lisäksi tilalta löytyy sunnuntaisin myös kahvio. 

Liedon jälkeen auton nokka kääntyi Liedon ja Auran rajalla sijaitsevalle Heikolan luomukanatilalle. Tilalalla meitä vastassa oli iloinen meininki ja paikalla olikin jonkin verran kuluttajia. Tilalla pääsi seuraamaan luomukanojen elämää ulkotarhassa ja tilojen koosta konkretisoitui hyvin se, miten hulppeat tilat näillä kanoilla olikaan elää ja kuopsuttaa lajityypillisesti. Saapuessamme tilalle meidät yllätettiin ilmaisella lounaalla, jonka oli todella iloinen yllätys. Nälkä kurni vatsassa jo tässä kohtaa kierrosta. Tilalla oli myynnissä luomumunien lisäksi myös mm. perunaa, herneitä ja sipuleita. Heikolan luomukanatilalla on myös itsepalvelukioski, josta heidän tuotteitaan voi ostaa. Kioski on auki päivittäin klo:09:00-19:00. 

Lähiruokapäivän viimeinen kiertämäni luomukohde löytyi Tarvasjoelta, Metsärannan puutarha. Puutarhalla oli ihana kurpitsakuja, jota pitkin pihaan ajettiin. Myynnissä oli sesongin kasviksia aina kurpitsoista kaaleihin ja kaikkea siltä väliltä. Myös avomaankurkkuja löytyi vielä valikoimista, jos olisi sattunut unohtumaan tuo kurkkujen säilöntä aikaisemmin. Metsärannan puutarhan tuotteita voi hankkia itsellään ainakin Turun seudun Reko -ringeistä. 

Yhteenveto 

Metsärannan puutarhan kurpitsat.
Metsärannan puutarhan kurpitsat.

Avoimet ovat päivät ovat aina iso ponnistus tuottajille, ainakin näin keskellä syksyn sesonkia. Siitä huolimatta tuottajat kasvoivat kertoa tuotteistaan kuluttajille asiantuntevasti. On ollut ilo huomata, että viime vuosina myös alkutuottajat ovat harjaantuneet antamaan vinkkejä siitä, mitä heidän tuotteistaan voi valmistaa. Monella tuottajalla on myös tarjolla valmista reseptiikkaa omista tuotteistaan, joten kuluttajan on helppo lähteä kokeilemaan uusia tuotteita, kun kaikkea ei tarvitse tietää itse tai keksiä alusta alkaen itse. 

Iso kiitos kaikille tuottajille, jotka avaatte tilanne kuluttajille ja mahdollistatte heille tutustumisen suomalaiseen maaseutuun, alkutuotantoon ja siihen missä ja miten ruoka kasvaa. Olette tärkeä osa ruokakasvatuksen lenkkiä <3 Hyvä Te! 

Tässä vielä linkit jutussa mainittujen tuottajien kanaviin: 

Koivunalhon luomutila, Lieto https://www.facebook.com/koivunalho  

Rainingon luomutila, Lieto https://www.facebook.com/profile.php?id=100066758643939  

Hamppufarmi, Marttila https://www.facebook.com/hamppufarmi  

Nummenpään luomu highland, Marttila https://www.facebook.com/Nummenpaa 

Uusitalon tila, Lieto https://www.facebook.com/UusitalonTilaLieto 

Heikolan luomukanatila, Aura https://www.facebook.com/profile.php?id=100083160317607 

Metsärannan puutarha, Tarvasjoki https://www.facebook.com/metsarannanpuutarha 

Kirjoittanut: 

Janita Kylänpää 

asiantuntija, matkailu ja ruoka 

ProAgria Länsi-Suomi 

janita.kylanpaa@proagria.fi 

p. 050 66 471  

Vastaa