Mistä (oikeaa) tietoa Luomusta?  

Luomu on ihmisiä jakava tuotantomuoto. Osa pitää sitä elämäntapana ja jopa ”kulttina” kun taas osalle se on viherpesua ja näennäisviljelyä. Erityisesti luonnonmukaista tuotantoa uutena vaihtoehtona harkitsevat voivat jäädä tietovyöryn alle. 

Tietoa Luomusta ja sen viljelystä on saatavilla montaa kautta, niin Esson Baarin tietotoimistosta kuin tutkijoiltakin. ”Naapurin Pentti kylvi kerran luomusti kauraa ilman apulantaa, ei siitä mitään tullut!” paasataan paikallisella huoltoasemalla. Vastaavasti ammattilehdessä viljelyguru julistaa ” luomun satojen olevan parhaimmillaan yhtä hyviä kuin tavanomaisen tuotannon satojen.”  

Viljelijöiden lisäksi tietoa Luomusta on tuottamassa ainakin neuvojia, asiantuntijoita, liittoja, instituutteja, yrityksiä, yhdistyksiä ja hankkeita. Ja sitten tähän päälle vielä tekoäly, joka kysyttäessä poimii tiedonjyvän sieltä, toisen täältä, vaivaten huolella tietoa ja lopulta leipoo niistä vastauksen. Ja lopputuloksena on pannukakku. 

Jokaiselle edellä mainitulle taholle on paikkansa tiedon levittämisessä. On kuitenkin muistettava, että jokaisella toimijalla on oma tavoitteensa. Jollekin Luomun edistäminen on keino saada lisää asiakkaita, toiselle parantaa ympäristön tilaa ja kolmannelle taas jotain ihan muuta. Tiedonhankintaa helpottaaksemme olemme koonneet sivustoja lyhyen selvityksen kera, joista löydät kokonaisvaltaista tietoa luomusta, sen viljelystä ja siihen liittyvästä hallinnosta. 

Ruokavirasto 

Luomuun liittyminen on hyvin säädeltyä ja ohjattua. On valvontaa, kirjanpitoa, merkintöjä ja todistuksia. RUOKAVIRASTON sivuilta löydät laajasti kaiken luomutuotantoon tarvittavan tiedon koskipa se viljelyä, jatkojalostusta tai markkinointia. Tietoa päivitetään jatkuvasti ja säännöllisin väliajoin tulee ajankohtaiskatsaus. Erityisesti Ruokaviraston julkaisemasta LUOMUVILJELIJÄKIRJEESTÄ löydät juuri sen hetken ajankohtaiset asiat. Esimerkiksi keväälle 2025 ajankohtaisia asioita ovat muun muassa osalla tiloista fyysisen tarkastuksen muuttuminen vuosivarmennus menettelyksi ja muutokset luomukasvituotannon ehtoihin. 

Luomuinstituutti 

LUOMUINSTITUUTTI on Helsingin Yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen yhteinen asiantuntijaverkosto. Verkosto tekee ja välittää luomutuotannon tutkimusta. Instituutin tavoitteena on kehittää suomalaista luomutuotantoa tiedeviestinnän, koulutuksen ja tutkimuksen avulla. Luomuinstituutin sivuilta löytää paljon monipuolista tutkimustietoa niin viljelystä, luomun markkinoista, terveellisyydestä kuin luontoarvoista.  

Luomulehti 

LUOMULEHTI on Luomuliiton joka toinen kuukausi julkaisema ammattilehti. Ammattilehdessä esitellään luomutuottajia, parhaita luomun käytäntöjä, tutkimustuloksia sekä muita luomun ajankohtaisia asioita. 

Luomuliitto 

LUOMULIITTO on viljelijöiden perustama yhdistys, joka tekee valtakunnallista vaikuttamistyötä luomun edistämiseksi. Luomuliitto edistää jäsentensä tietotaitoa erilaisilla verkostotapahtumilla ja koulutuksilla. Luomuliitto koostuu koko Suomen kattavasta paikallisyhdistyksien verkostosta.  

Luomu.fi 

Luomu.fi on luomutoimijoiden yhteinen kanava, mistä löytyy kootusti tietoa luomusta ja sen ajankohtaisista asioista pellolta pöytään asti. Kanava kokoaa yhteen eri toimijoiden julkaisemia materiaaleja. 

ProAgria 

ProAgria on maatalouden neuvontaorganisaatio, joka tarjoaa puolueettomia palveluita erilaisten tuotantomuotojen suunnitteluun ja vertailemiseen. ProAgrian laaja asiantuntijaverkosto tarjoaa osaamista niin luomuun liittyvän hallinnon kuten luomusitoumuksen, luomusuunnitelman kuin viljelytoimenpiteidenkin suunnitteluun. Asiantuntijat auttavat tekemään puolueettomasti parhaan mahdollisen ratkaisun tuotantomuodosta. Luomuun liittymiseen on käytettävissä jopa 10 000 euroa Neuvo-rahaa tukikauden ajalle. 

ProLuomu

ProLuomu on luomun tuottamiseen ja kuluttamisen edistämiseen keskittynyt yhdistys. ProLuomu tekee vuosittain raportteja luomun kulutuksesta ja tuotannosta, luomun trendeistä sekä järjestää tempauksia luomun edistämiseksi. ProLuomu edesauttaa myös luomun arvoketjun muodostamista Erityisesti tilastotietoa luomusta yhdistykseltä löytyy kattavasti.  

Vilja-alan yhteistyöryhmä, Vyr

VILJA-ALAN YHTEISTYÖRYHMÄ on vilja-alalla toimivien yritysten verkosto, joka tuottaa tietoa puolueetonta tietoa viljamarkkinoista. VYR:n sivuille on koottu luomuviljojen tämän hetken ja syksyn hintoja sekä tilastoja viime vuosilta viljojen hintakehityksestä. Yhteen paikkaan kootut tiedot helpottavat hintojen vertaamista sekä niistä saa reaaliaikaista tietoa esim. kannattavuuslaskentaa varten. 

Kirjoittanut Antti Raininko

Kommentoi

Scroll to Top