Syysrypsin kylvö suojaviljaan

RypsiRapsi-hanke järjesti pellonpiennartapahtuman 10.7. Somerolla, jossa teemana oli syysrypsin kylvö suojaviljaan. Tapahtumassa päästiin tutustumaan Kaasen pellolle, jossa oli kylvetty syysrypsiä ja ohraa eri eri kylvötiheyksillä ja vannasväleillä keväällä. Syysrypsin kylvö jo keväällä suojaviljaan on mahdollista, sillä kasvin omat mekanismit estävät syysrypsin siirtymistä kukintaan ennenaikaisesti. Kasvi vaatii vernalisaation eli kylmän ajanjakson, jotta se voi siirtyä suvulliseen kasvun vaiheeseen ja tuottaa kukinnon (1). Varhainen kylvö mahdollistaa kasville voimakkaan juuren kasvattamisen, mikä parantaa sen mahdollisuuksia selviytyä talvesta. Kasvi varastoi juureen vararavinnon, jolla se kasvattaa taas keväällä uuden ruusukkeen. Kasvupiste ei kuitenkaan pääse kasvamaan korkealle maanpinnasta, joten se on suojassa pakkaselta.

Syysrypsiä kasvamassa ohran alla.
Syysrypsi kylvettynä ohran alle suojaviljaan.

Suojaviljaan kylvettäessä on kuitenkin huolehdittava, ettei viljakasvusto pääse lakoontumaan. Lako haittaa syysrypsitaimien kasvua ja voi aiheuttaa aukkoja syysrypsikasvustoon. Kasvunsääteet voivat tulla tarpeeseen. Paras valinta suojaviljaksi olisikin aikainen monitahoinen ohra. Rypsikasvusto viljan alla rajoittaa kuitenkin rikkakasvien torjuntaa. Luomutuotannon näkökulmasta syysrypsikasvuston kylvö suojaviljaan voisi olla edullista, sillä perinteisesti on jo totuttu, että huolellinen ennakoiva mekaaninen rikkatorjunta ja viljakasvuston tuholaisilta suojaava vaikutus voivat parantaa syysrypsin kasvuedellytyksiä luomutuotannossa.

Syysrypsi kuten muidenkin ristikukkaisten kasvien tautitorjunnassa keskeisessä roolissa on soveltuvuus viljelykiertoon. Pahka- ja harmaahomeen sekä möhöjuuren torjunnassa tärkein keino on riittävän pitkä viljelykierto. Yleisesti riittävän pitkänä viljelykiertona pidetään 5 vuotta. Tavanomaisessa tuotannossa haasteena on, että usein rypsi on kierrossa ainoa ei-viljakasvi, jolloin kierrossa vaihtelee 4 vuotta putkeen mahdollisesti kahta viljaa ja viidentenä vuonna rypsi. Luomutuotannossa mukana on usein myös nurmi viherlannoitukseen. Syysrypsi etu onkin, että se soveltuu hyvin myös nurmen kanssa kiertoon. Toki nurmen jälkeen etanapaine voi olla lohkolla suurempi, mutta rautafosfaatin (Sluxx) käyttö etanan torjuntaan on mahdollista myös luomutuotannossa. Syysrypsin kylvö voi onnistua myös puhtaana kasvustona loppukesästä, mutta suojaviljaan kylvö voi tuoda siihen uusia mahdollisuuksia luomussakin.

Esimerkkejä syysrypsin kiertoon:

nurmi – vilja – syysrypsi (suojaviljaan) – vilja + nurmen siemen – nurmi

nurmi – nurmi – syysrypsi (puhdas kylvö syksyllä) – vilja – vilja + nurmen siemen

Taustalukemista:

1) Mäkelä P.S.A, Tuulos A., Turkainen M., Santanen A. & Stoddard F.L. 2011. Revitalizing the winter turnip rape crop in the northern latitudes. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B — Soil & Plant Science

Vastaa